Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Pidimme hiljattain tietelijöiden iltamat, joissa saattoi iloiten havaita vapaamuotoisen, yhteisöllisen oppimisen olemuksen. Tiedeteemoja täydensi sopivasti hyvin ja hartaudella valmistettu ruoka ja lempeä elävä musiikki. Kyseessä siis oli todellinen monikulttuurinen ilta.

Ohjelmassa oli viisi hyvin erilaista tiedeteemaa, joista kukin esitelmöitsijä piti noin viidentoista minuutin esityksen. Illan rakenne mustutti pecha kucha -iltaa, jossa esitykset kuitenkin ovat selvästi lyhyempiä. Tiedenautintojen lisäksi ohjelmaan kuului mainio ateria, puerco bibil, jonka valmistamiseen saimme muutama vuosi sitten kimmokkeen Robert Rodriguezin elokuvasta.

Kyytipoikana oli myös itämainen linssimuhennos, jota hieman tuunasin käyttämällä mausteena savupaprikaajonka lisäksi ruokalistalla oli sekä salaattia ja pientä naposteltavaa etta hyvää viiniä.

Petteri Pietikäinen ja Nalle Wahlroos

Oulun yliopiston aate- ja oppihistorian professori, Petteri Pietikäinen, avasi tiede-esitykset kertomalla kapitalismin aatehistoriasta. Mainio esitys, joka ansaitsisi olla vaikkapa slidesharessa.

Tiedon ilotulitus jatkui dosentti Mikko Tulpon esityksellä, joka alkoi meren aalloista ja päättyi sydämen sykkeeseen. Sydämen sykkeen ja fraktaalien yhteys oli mielenkiintoista kuultavaa. Kansainvälisen tason huippututkijan luennon soisi löytyvän TED-foorumilta.

Mikko Tulppo ja f-aallot

Aterian jälkeen ohjelmassa oli FM Ville Salmisen esitys psykokirugrian historiasta Suomessa. Ville tekee aiheesta parhaillaan väitöstutkimusta. Villen jälkeen vuorossa oli LL Jari Turunen, joka estelmöi placebosta. Jari ja Petteri ovat kirjoittaneet yhdessä artikkeleita mm. tuotteistetusta terveydestä ja tarttuvista diagnooseista.

Jari Turunen ja lääkitsevä placebo

Ville Salminen teknisten ongelmien jähmettämänä

 

 

 

 

 

 

 

Näiden esitysten jälkeen saimme nauttia myös elävästä musiikista. Musiikkiesityksestä vastasi Jarno Faarinen, jonka Fotoshop-nimellä tekemä musiikki on saanut erinomaisia arvosteluita. Lukekaapa Soundi-lehden arvostelu tästä. ”Mies, MacBook ja inspiraatio” Tässä pieni esimerkki:
olkaapa hyvät!

Jarno virittelee

Illan päätteeksi oli oma esitykseni, joka oli sopiva ’closing statement’ koko illan annista. Linkki esitykseen löytyy tästä. Mistä siinä siis oli kysymys? Koko illan teemahan oli oppiminen, oppimisen ilo ja yhdessä oppiminen. Oma esitykseni kertoi siitä, miksi tieteilijöiden kokoontuminen jakamaan tietoa on hyödyllistä, tai miksi tiedon jakaminen ylipäänsä on tarpeellista. Tuon illan tapaisia tilaisuuksia tarvitaan, jotta mieli pysyy virkeänä ja sielu sekä ruumis ravittuna. Niin, ja teknologiaakin käytimme apuna: Apple TV, Mac Book, iPad, vanhat kunnon Nokian puhelin, sähkökitara ja fläppitaulu ja sosiaalisena mediana tuo oma Prezini.

Mainokset